Parttime werken
Is parttime werken wat voor jou?
Hecht je veel waarde aan je hobby’s, doe je veel aan sport, draag je zorg voor iemand of heb je andere projecten lopen? Dan zou parttime werk zeker iets voor jou kunnen zijn. Je hoeft als parttimer namelijk niet elke dag op kantoor te verschijnen en hebt daardoor dus een stuk meer vrije tijd dan een fulltimer.
Wat houdt parttime werken in?
Het woord zegt het al: parttime werken betekent dat je niet de volle tijd, maar een gedeelte van de tijd werkt. Dus in plaats van 38 of 40 uur, werk je minimaal 12 uur en gemiddeld genomen tussen de 24 en 32 uur. Hierdoor heb je meer tijd over voor een sport, je gezin, hobby’s, mantelzorg of gewoon tijd voor jezelf.
Waarom een parttime baan aannemen?
Aangezien je maandelijks minder uren werkt, ontvang je aan het eind van de maand ook minder salaris. Het kan zijn dat je hetzelfde werk moet verrichten in kortere tijd en het contact met collega’s is daarnaast minder intensief. Dit klinkt misschien negatief, maar laten we de voordelen van parttime werk eens bespreken.
Een van de grootste voordelen is uiteraard dat je meer vrije tijd hebt voor andere dingen. Heb je een tijdrovende hobby zoals kitesurfen, voetballen, mountainbiken of misschien schaatsen? Dat is allemaal goed te combineren met een parttime baan. Werken in het water is vaak erg flexibel. Zwembaden hebben ruime openingstijden. Sommige zwembaden zijn zelfs open van 8 uur ‘s ochtends tot 10 uur ‘s avonds. Dit betekent dat je veel vrijer bent in het indelen van je tijd, natuurlijk in samenspraak met de leidinggevende.
Je geniet dezelfde voordelen als een fulltimer. Je ontvangt salaris en vakantiedagen naargelang de gewerkte uren. Recht op vakantiedagen heb je als parttimer altijd. Om te berekenen hoeveel vakantiedagen je op hebt opgebouwd, gebruik je de volgende formule:
Om je vakantie uren per jaar te berekenen, vermenigvuldig je het aantal uren dat je per week werkt met 4. Als je bijvoorbeeld 25 uur per week werkt, dan heb je recht op 100 vakantie uren per jaar (25×4=100), oftewel 100/52=1,9 dagen per week. Tijdens deze vakantiedagen krijg jij je salaris ook gewoon op je rekening gestort, net als een fulltimer.
Je hoort steeds vaker verhalen van mensen die een burn-out krijgen omdat ze te veel en te hard werken onder langdurige stress. Door parttime te werken beperk je dat risico, doordat je minder uren per week op kantoor aanwezig hoeft te zijn. Parttimers ondervinden daarom vaak minder stress van hun baan dan fulltimers, die vaak wel 40 uur per week in een stressvolle omgeving werken. Een kanttekening die hier moet worden geplaatst is dat parttimers ook stress kunnen ervaren van werkdruk. Zij moeten tenslotte soms net zoveel werk verrichten als een fulltimer, maar hebben daar minder tijd voor.
Het laatste voordeel, maar zeker niet het minste, is dat de kans om van een tijdelijk naar een vast contract te gaan, groter is bij een parttime functie. Je bent namelijk als parttimer flexibeler in te zetten tijdens drukke periodes en wanneer het rustig is, hoeft de werkgever jou ook echt maar 20 uur per week in te zetten, in tegenstelling tot een fulltimer. Prettig voor beide partijen; want dit beperkt het risico tot overbodige inzetting van werknemers en maakt het daarom voor een werkgever aantrekkelijk om jou wel een vast contract aan te bieden.
Waarom geen parttime baan aannemen?
Al deze voordelen klinken natuurlijk fantastisch, maar aan parttime werken kleven ook zeker nadelen. Het nadeel van parttime werken, zoals we al eerder beschreven, is dat je een minder hoog salaris ontvangt. Afhankelijk van hoeveel uur je werkt is dit verschil groter of kleiner. Iemand die 32 uur werkt verdient niet veel minder dan iemand die 38 uur werkt, maar aanzienlijk meer dan iemand die 20 uur werkt. Ook kan het zijn dat je een parttime functie hebt met een fulltime takenpakket. Dan zou je dus werkzaamheden als lesgeven, maar ook schoonmaken of andere taken waar iemand normaal gesproken wekelijks 38 uur de tijd voor krijgt, in 32 of zelfs 28 uur moeten doen.
Parttime werken in de zwembadbranche
Parttime werken in de zwembadbranche is natuurlijk wat anders dan parttime werken op kantoor. Werken in een zwembad is over het algemeen flexibeler, omdat zwembaden vaak van ‘s morgens vroeg tot laat in de avond open zijn. Hierdoor is het makkelijker om je uren over de week in te delen en is werken in de zwembadbranche dus goed te combineren met een andere sport, baan, project of hobby’s. Werken in de zwembadbranche geeft je hierdoor een stuk meer vrijheid, in vergelijking met een kantoorbaan.
Twintig uur werken in het zwembad ook echt twintig uur werken. Natuurlijk kan het soms voorkomen dat je moet overwerken, maar dit zal altijd in overleg plaatsvinden. Bij thuiskomst ben je ook echt thuis; er valt weinig werk mee naar huis te nemen.
Parttime en jij
Spreekt zo’n parttime dienstverband en het werken in een zwembad jou wel aan? Kijk dan snel op https://werkeninhetwater.nl/vacatures/ om te zien of er een vacature beschikbaar is die bij je past. Zit er nu niks voor je tussen? De wekelijkse update van Werkeninhetwater.nl zorgt ervoor dat jij geen nieuwe vacature meer mist. Meld je nu aan op https://werkeninhetwater.nl